Správný výběr trekových bruslí závisí nejvíce na typu boty kvalitě provedení konkrétního modelu a účelu použití, Postupně se podíváme na jednotlivé parametry výběru, aby sis tak dokázal(a) brusle co nejlépe vybrat.

Výběr podle typu boty

Už na první pohled je jasné, že jedním z hlavních faktorů, který dělí trekové brusle na různé typy, jsou samotné typy bot. Bota tak jako u inline bruslí může mít velký vliv na jízdní vlastnosti bruslí, na stabilitu a také na celkový výkon.

Trekové brusle s krasobruslařskou botou

Zvednutá pata bot činí brusle více nakloněné dopředu a to je pak činí více obratnými. S tímto typem bruslí se budou dělat taneční triky, otočky a jiné kreace mnohem lépe. Běžné rekreační bruslení samozřejmě není vyloučeno a tento typ boty samozřejmě využiješ iv případě, že nejsi zarytý tanečník.

Díky vyššímu střihu boty se ti navíc otevře široká paleta možností toho, jak pevně budeš botu nosit v kotníku dotaženou. Opora v kotníku je ve srovnání s teniskovou bruslí větší. Na druhé straně není opora v kotníku tak nezbytná jako u inline bruslí. Kolečka jsou ve dvou řadách vedle sebe a proto ti s největší pravděpodobností nebudou kotníky přepadávat dovnitř.

Krasobruslařské boty dvouřadých bruslí existují vyrobené z různých materiálů jako například z umělé kůže nebo dokonce z pravé kůže a také s různou mírou opory. Do rozdílů týkajících se kvality se ale ponoříme až v pozdější části.

Trekové brusle s teniskovou botou nebo nižším střihem

Tenisková bota nemá tak vysoký střih jako verze bruslí s krasobruslařskou botou. Nedostaneš v nich proto tolik opory v kotníku, která ale nemusí díky kolečkům ve dvou řadách chybět. Nižší střih boty bez podpatku je činí ideálními pro běžné bruslení a rekreační jízdu. Tento typ bruslí má často také širší střih boty. Výkonnostnější verze bruslí mají často tužší botu pro lepší přenos energie a díky kožené botě se navíc mohou mnohem lépe přizpůsobit a obepnout nohu.

Trekové brusle s roztahovací botou

Verze dvouřadých bruslí s roztahovací botou jsou méně obvyklé a obecně je pro tento typ bruslí spíše nedoporučujeme. Buď působí až příliš levně a kombinují v sobě pevnou plastovou skořepinu, která je doplněna o levný typ podvozku nebo kombinují krasobruslařskou botu s roztahováním prostřednictvím páčky v zadní části boty, která špičku brusle postupně roztahuje. Lepší kompromis u dětí s rostoucí nohou je raději vybrat brusle, které jsou o 1-1.5 čísla větší.

Výběr podle kvality a výkonnosti

Kategorie do 150EUR

Základní brusle, ideální pro všechny začátečníky, juniory a mírně pokročilé jezdce. Také poslouží všem, kteří do bruslí nechtějí příliš investovat. Sortiment tohoto typu bruslí mají již spolehlivě pokryty všechny populární značky jako například Moxi, Rio Roller, Chaya nebo Impala. Bota bruslí je většinou vyrobena z umělé kůže a míra vypolstrování se liší v návaznosti na značku. Důležitým prvkem, který tuto kategorii poměrně spolehlivě kvalitativně rozlišuje, je materiál podvozku a trucků.

Plate (podvozek) vyrobený z plastu a trucky vyrobené z hliníku

Nejčastěji zastoupená a nejspolehlivější kategorie. Podvozek vyrobený z plastu je zdrojem optimálního přenosu energie a také spolehlivého tlumení otřesů. Pro vyšší pevnost bývá plastový materiál často navíc vyztužený skelnými vlákny. Hliníkové trucky pak navíc přispívají k vyšší pevnosti a odolnosti. Kombinace hliníkových trucků a plastového deska je navíc skvělým poměrem mezi ideální hmotností a výkonem.

Plate (podvozek) vyrobený z hliníku a trucky vyrobené z hliníku

Výkonnostně bychom mohli zařadit tuto kombinaci na úroveň té výše zmíněné. Samozřejmě za předpokladu, že první možnost má plate vyztužený skleným vláknem. V každém případě, pokud mají i brusle plate vyrobený z hliníku, je možné, že budou mít o něco lepší přenos energie. Daň za vyšší pevnost bude v tomto případě vyšší celková hmotnost bruslí.

Plate i trucky plastové (základní kategorie)

Nejméně tuhé a výkonnostně zaměřené jsou verze bruslí, které mají plastový podvozek a také plastové trucky. Většinou se jedná o brusle, které sice navenek působí jako dvě výše zmíněné kategorie, avšak kvalitativně jsou vhodnější spíše pro juniorské jezdce a děti. Plastové trucky dlouhodobě nebudou dospělým bruslařům kvalitativně vyhovovat a tak tento typ bruslí poslouží spíše a lépe dětem.

Kategorie nad 150EUR

V této cenové hladině najdeš často kvalitnější dvouřadé brusle mnohem vhodnější pro dospělé bruslaře, kteří to s tímto sportem myslí vážně. I zde najdeš modely, které v sobě kombinují plastový podvozek s hliníkovými trucky nebo hliníkový podvozek s hliníkovými trucky. Některé prémiové brusle mohou být vybaveny dokonce titanovým podvozkem, který bude lehký i pevný. Najdeš mezi nimi spolehlivé modely od Moxi, Jackson nebo Riedell.

Lišit se mohou podle materiálu použitého k výrobě boty.

Bota vyrobená z umělé kůže

Tento typ boty se nemá tendenci přizpůsobit v tak velké míře a tak bývá většinou o to pevnější. Ideální příklad je značka Moxi a model Beach Bunny. Ten je vyroben z umělé kůže, díky tomu je bota levnější avšak, aby byla zdrojem dostatečné opory, řadí se spíše k pevnějším. Umělá kůže může být také náchylnější k případným oděrům, ale obecně v této kategorii bruslí můžeš dostat podobnou kvalitu jako u modelů z pravé kůže.

Bota vyrobena z pravé kůže

Dvouřadé brusle s botou, která je vyrobena z pravé kůže mohou být měkčí a to právě díky tomu, že se časem mnohem lépe přizpůsobí noze. Dobrým příkladem je model Moxi Lolly, který je například iv kotníku naprosto měkký. Samotná bota má užší střih, ovšem právě díky pozdějšímu přizpůsobení to vlastně ani nemusí být problém. Jiný případ by mohl být například model Moxi Jack, který je sice z pravé kůže, nicméně je určen do skateparku a tak je i samotná bota mnohem pevnější a vyztuženější. Boty vyrobené z pravé kůže jsou navíc odolnější vůči oděru.

Výběr podle určení

Kromě kvality, materiálu a typu boty je v neposlední řadě důležité také to, jak budeš brusle používat. Při výběru těch správných proto můžeš zohlednit i účel a dbát při výběru těch správných parametrů na něj.

Taneční trekové brusle

Pokud chceš na bruslích tancovat, nejlépe uděláš pokud si vybereš botu se zvednutou patou. Díky ní budou brusle obratnější a taneční triky se ti budou dělat snáze. Při koupi můžeš zvážit také výměnu brzdy za takzvaný jam plug. Díky němu ti vpředu při tanečních kreacích nebude nic překážet.

Trekové brusle určené pro roller derby

Zpravidla mají nižší botu. Dbát bys měl na správný typ koleček v závislosti na tom na jakém povrchu budeš jezdit. Jako začátečníkovi ti jistě postačí některý ze základních modelů od Riedell jako například R3. Pokud to už s roller derby myslíš vážně, můžeš se poohlédnout po modelech s kvalitnějším podvozkem a botou vyrobené z pravé kůže

Trekové brusle určené do skateparku

Brusle určené do skateparku nemají striktně určený typ boty. Obecně ale platí, že by bota bruslí měla být pevnější. Z toho důvodu značka Moxi představila například model Jack, který v sobě kombinuje pevnou a odolnou krasobruslařskou botu. Na druhé straně jsou populární také kombinace teniskových bot nebo celkově bruslí s nižším střihem, které mají pevnou botu.

Praktický doplněk pro brusle určené do skateparku budou takzvané CIB bloky, které ti umožní s bruslemi grindovat různé raily a jiné překážky.

Trekové brusle určené pro rekreační jízdu

V principu na typu brusle nezáleží. Rekreačně si kvalitně zabruslíš stejně dobře na bruslích s krasobruslařskou i teniskovou botou. Pokud nemáš specifické nároky, zřejmě nebudeš potřebovat hned brusle vyrobené z pravé kůže. Na druhé straně by bylo rozumné vyvarovat se dětským nebo juniorským variantám, které nejsou dostatečně výkonné a v konečném důsledku by tě pro nízkou kvalitu mohly od bruslení odradit.

Značky trekových bruslí

Vybírat si nové trekové brusle jen podle značky lze jen do určité míry. Jedna značka obecně nebude lepší než ta druhá. I když některé mohou mít nějaká specifika. Na druhé straně platí, že postupem času se každá značka snaží mít zastoupení v každé výkonnostní kategorii. Zde si rozebereme specifika jednotlivých značek.

Moxi

Značka bruslí Moxi je vyráběna americkým Riedellem. Kvalita je absolutní top. Celou značku má pod palcem majitelka Estrojen. Ta je zodpovědná za výjimečnou kvalitu a skvělé nápady a příběhy, které doprovázejí každý jednotlivý model. Zatímco kdysi byla značka Moxi symbolem prémiových a extra drahých bruslí, dnes je zastoupena v prakticky každé výkonnostní a cenové kategorii. Vybrat si proto můžeš od začátečnických Moxi Rainbow Rider až po prémiové Moxi Lolly vyrobené z pravé kůže.

Riedell

Riedell je americký výrobce, který stále vyrábí své nejlepší modely ručně. Prémiová kvalita je samozřejmostí. Ideální alternativa pokud hledáš alternativu k Moxi v decentnějším designovém provedení. Riedell nabízí také bezkonkurenční kvalitu a široký sortiment v sekci Roller derby.

Chaya

Značka Chaya patří do rodiny německého výrobce Powerslide. V nabídce značky Chaya jsou často zastoupeny brusle pro začínající a mírně pokročilé jezdce, ovšem i zde najdeš modely pro náročné bruslaře. Má širokou nabídku lifestyle bruslí s krasobruslařskou botou, modely s nižší botou pro rekreační jízdu nebo jízdu plnou triků a také modely určené pro roller derby.

Playlife

Playlife je další ze značek spadající pod dobře známý Powerslide. Mezi modely této značky najdeš zpravidla verze bruslí, kde se důraz klade především na příznivou cenu. Pokud chceš s jízdou na trekových bruslích začít, bude to také vhodná volba.

Sure Grip

Sure Grip Skate co je další americkou značkou v seznamu. Byla také u zrodu prvních polyurethanových koleček. V jejich nabídce najdeš hlavně extra kvalitní roller derby brusle a také dvouřádky s botou na styl Moxi skates za dostupnější cenu. Spousta povedených a stylových doplňků je samozřejmosti.

Rookie Roller skates

Rookie vyrábí dostupné a skvěle vypadající trekové brusle, které jsou ideální pro začínající a mírně pokročilé jezdce. Řada z nich je ideálních i pro děti a juniorské jezdce.

Impala Roller skates

Impala Rollerskates je australská značka, která vzdává poctu bohaté historii trekových bruslí. Jejich nabídka odpovídá těm nejčerstvějším stylovým a barevným trendům, aby ses tak při jízdě s tvými kámoškami mohla cítit co nejlépe. Obecně se jedná o modely, které jsou určeny pro začínající a mírně pokročilé bruslaře. Impala Rollerskates spolupracuje s těmi nejvíce inspirujúcími jezdkyněmi a my jsme přesvědčeni, že stejně inspirují i tebe.

Rio Roller

Rio Roller je anglická značka proslulá nadčasovými a moderními designy. Ve svých trekových bruslích spojuje dobrou kvalitu bruslí s dostupnou cenou. Na trhu je již více než 30 let a v aktuální nabídce najdeš vždy více než 20 různých modelů bruslí vhodných pro začínající a mírně pokročilé jezdce.

Jackson Rollerskates

Trekové brusle Jackson jsou známé spíše mezi hráči Roller Derby. V sezóně 2020 představil americký výrobce i své první dvouřady s krasobruslařskou botou a po kvalitativní stránce se staly seriózní konkurencí značce Moxi. Kvalita tě v případě značky Jackson určitě nezklame.

Tak co rozhodl/rozhodla ses už pro trekové brusle nebo máš další otázky? Neváhej se nám ozvat nebo napiš do komentáře. Celou nabídku najdeš také na e-shopu Korcule.com.

Prohlédni si také jedno z našich starších videí týkajících se výběru trekových bruslí.