Skateboarding se v posledním období získává větší a větší polularitu. Jeho rostoucí oblíbenost potvrdil i úspěch spojený se zařazením na Olympijské hry. Jak se zorientovat při výběru toho správného skateboardu tak, aby byl tvůj začátek při tomto cool sportu co nejlepší? Přinášíme ti 5 tipů, které ti v tvých skateboarding začátcích rozhodně pomohou.

1. Výběr správného obchodu

Vyber si obchod, který se specializuje na akční sporty a prodej kvalitnějších značek. S největší pravděpodobností dostaneš dobré odborné poradenství a koupíš kvalitnější skateboard. Koneckonců kdyby ses snažil neúměrně hodně ušetřit, je dost možné, že dříve či později skončíš v daném obchodě stejně. Největší výhoda v neposlední řadě bude dostupný servis a široký výběr náhradních dílů k dispozici vždy když potřebuješ.

Spineo obchod

2. Komplet skateboard nebo části samostatně

Jako začátečník stojíš před rozhodnutím. Koupit si skateboard po jednotlivých částech nebo hotový komplet. Při koupi po částech se cena může vyšplhat na dvojnásobek a některé komponenty možná budou o něco kvalitnější. Koupí kompletu od spolehlivé značky ale nic nezkazíš a výrobce se o všechny starosti spojené s vyskládáním skateboardu postará za tebe (klikni pro celou nabídku skateboardů).

Skateboard dily

Skateboard díly

3. Deska a její velikost

Deska je jednou z nejdůležitějších součástí skateboardu. Je v přímém kontaktu s tvými nohami a je ji z celého kompletu nejvíce vidět. Právě proto je vybírání konkrétního designu extra zábava.

Většina desek je vyrobena z javorového 7-vrstvého dřeva spojeného lepidlem a slisovaného pod vysokým tlakem.

Velikost desky skateboardu se odvíjí od jízdních preferencí a také vzrůstu. Výběr správné velikosti budeš řešit i při výběru skate kompletu a také při výběru samotné desky. Pokud si dospělý začátečník průměrného vzrůstu, pravděpodobně ti bude vyhovovat deska široká 8 – 8.25 palců. Pokud se radíš k jezdcům menšího vzrůstu, hledej mezi deskami a komplety se menší šířkou, například 7.75 a naopak, pokud se radíš spíše k urastenejším jezdcům hledej zase větší skateboard.

Výběr velikosti desky pro teenagery – platí pro ně totéž co pro dospělé jezdce menšího vzrůstu. Skateboard se šířkou kolem 7.75 palce bude zcela postačující.

Pro malé a ambiciózní děti samozřejmě najdeš v nabídce i skateboardy s rozměry blížícími se k 7 palcem.

Případně si můžeš pomoci i touto tabulkou velikostí Dwindle určenou pro začátečníky.

Velikostni tabulka skateboardy

Velikostni tabulka skateboardy

Tip: pokud si nevíš rozhodnout, neztrácej čas přemýšlením nad malými detaily. Potrvá dokud získáš potřebný skill na to, aby si je uměl rozeznat

4. Kolečka

Kolečka na street jsou většinou menší. Snadněji se ovládají a jsou obratnější. Naopak na jízdu ve skateparku a na rampách se používají větší kolečka. Například 54-60mm. Díky nim získáš ještě větší rychlost pro skoky a triky.

Tvrdost koleček je kapitola sama o sobě. Tvrdší kolečka (101A) budou snadněji klouzat. To samozřejmě nemusí být v každé situaci dobré, avšak při učení nových triků by ti to mohlo pomoci při dopadu nebo snaze ustát nový skok / trik. S tvrdšími kolečky se bude také snadněji slidovat, což by mohlo být užitečné pokud jezdíš dolů kopcem.

Kolečka s tvrdostí 99A nejsou zas až o tolik měkčí než tvrdost 101A, avšak zkusit slidy bude o něco těžší. Suma sumárum – měkčí kolečka jsou pohodlnější na běžnou jízdu a zároveň se s nimi hůře sliduje, což může být pro začátečníka někdy problém. Skateboard si samozřejmě můžeš vybavit i zcela měkkými cruiser kolečky, avšak triky nebudou moc reálné. Také budeš možná muset zvýšit výšku decku prostřednictvím podložek – Riser (celá nabídka koleček na skateboard).

5. Ložiska

Ložiska jsou kontroverzní téma. Mnohé jsou označeny normou ABEC, kterou většina výrobců do dnes preferuje. ABEC avšak není všechno a označuje jen přesnost opracování kuliček uvnitř. Na trhu jsou dokonce značky, které již od normy ABEC upustili. Základné doporučení je, pokud kupuješ značkový board, neřeš ložiska. Ty rozhodně při pokroku v technice nebo jízdě nebudou důvod který tě brzdí v pokroku.

Ložiska

Ložiska

6. Griptape

Většina Gripů je dost podobná. Na začátek ho zásadně nemusíš řešit. Pokud si skládáš komplet, zaměř se na známější značky jako např Jessup.

Griptape

Griptape

7. Trucky

Při každé velikosti trucků máš většinou uvedeny na jaký rozměr desky jsou určeny. Neměly by být příliš úzké, protože by si pak mohlo špatně zatáčet a naopak, neměli by být priširoké, protože by sis dokonce mohl přistoupit kolečko (celá nabídka doplňků na skateboardy).

Trucky

Trucky

Věřím, že jsme ti se základy pomohly. Jediné co zbývá je vybrat si ten správný skateboard a vyrazit. Klikni na banner a přesuň se na náš e-shop kde najdeš široký výběr skateboardů od výmyslu světa.